ניקוי עדשות מגע

ניקוי עדשות מגע רכות | ניקוי קשות | מדריך ניקוי

בכל סוגי העדשות שאינן יומיות מומלץ מאוד לנקות את העדשות עם סבון לאחר ההורדה.
הניקוי בשני משפטים: הסרת העדשות- שפשוף עדין עם סבון- שטיפה בתמיסה- השרייה במחסנית- מחליפים חומר כל לילה- לא מרכיבים כשלא חייבים- רוחצים ידיים לפני הרכבה.

הניקוי בסבון מסיר מהעדשה משקעים שאינם יורדים בדרך אחרת ומשפר מאוד את מעבר החמצן דרך העדשה. גם כאשר משתמשים בתמיסות ניקוי הטוענות שאין צורך בסיבון מומלץ לסבן את העדשות!

כדי לסבן את העדשות יש לשפשף אותן בעדינות באמצעות כרית האצבע עם מספר טיפות סבון-עדשות מתאים, ולאחר מכן לשטוף מהן את הסבון באמצעות תמיסה לעדשות מגע או מי-מלח מתאימים (סליין)
שיטת ניקוי עם חומר רב תכליתי- בקבוק אחד

זו שיטת הניקוי הנפוצה ביותר. תמיסה אחת משמשת להשריית העדשה, לחיטוי וניטרול.
השיטה יעילה בעדשות דו-שבועיות וחודשיות, אך פחות מומלצת בעדשות קבועות המיועדות לשנה.

אופן הניקוי:

* מסירים קודם את עדשת ימין, משפשפים אותה עם סבון ושוטפים את הסבון ואת המשקעים שירדו עם השפשוף.
* כעת מניחים את העדשה במחסנית וממלאים בתמיסה הרב-תכליתית כך שהעדשה תהיה מכוסה כולה בתמיסה.
* חוזרים על הפעולה עם עדשת שמאל: הסרה, סיבון, השרייה.
* יש להקפיד למלא בכל פעם תמיסה טרייה ולא להשתמש בתמיסה מפעם קודמת.
* בבוקר, או כאשר מרכיבים את העדשות, יש להוציא אותן מהמחסנית ולהרכיב ישר בעין. אין צורך לסבן או לשטוף אותן לפני ההרכבה, אולם אם התמיסה שורפת ברגעי ההרכבה הראשונים ניתן לשטוף את העדשות עם מי-מלח מיוחדים (סליין).
* מומלץ להרכיב קודם את ימין ולאחר מכן את שמאל ובכך למנוע טעויות.
* את המחסנית יש לרוקן לאחר הוצאת העדשות ולשמור על נקיונה. מומלץ להחליף מחסניות בתדירות גבוהה למניעת הצטברות זיהומים!
* לא כדאי לחסוך בחומרים או לדלג על חלק משלבי הניקוי! העדשות הינן כר גידול מצוין לזיהומים שונים העלולים לפגוע בעין, ומחקרים מוכיחים שרוב הבעיות הרפואיות שנגרמו עקב שימוש בעדשות מגע היו קשורות לניקוי לא מספק.
* אם לא משתמשים בעדשות זמן רב, יש לשמור אותן במחסנית במקום מוצל אך לא בקירור, ולהחליף תמיסה מדי 3 ימים גם אם לא נעשה שימוש בעדשות.
* אם העדשות עמדו זמן רב בתמיסה ללא החלפתה, יתכן שהן מזוהמות כעת (כמו במים עומדים) ויש לחטא אותן היטב לפני הרכבה על ידי שיטת ניקוי 1+2 או אצל האופטומטריסט.

שיטת ניקוי עם מי חמצן ומנטרל -שני בקבוקים

שיטה זו נפוצה פחות אולם יותר יעילה ומומלצת בעדשות קבועות ופחות בחודשיות ודו-שבועיות.
בשיטה זו משרים את העדשה בתמיסת מי-חמצן של 3% ולאחר מכן מנטרלים את מי-החמצן בתמיסה נוספת, לכן בשיטה זו קיימים 2 בקבוקי תמיסה שהם המחטא והמנטרל.
בחברות מסוימות במקום התמיסה המנטרלת קיימת דיסקית מתכת מיוחדת או כדור קטן עם חומר כימי אשר מפרקים את מי החמצן.

* מסירים את העדשות לפי הסדר, ימין ראשונה, מסבנים, שוטפים את הסבון ומאפסנים במחסנית. חוזרים על כך בעדשת שמאל.
* כעת ממלאים תמיסה מתאימה, בדרך כלל מספר 1 או בבקבוק אדום, ומשרים את העדשות בין 10 דקות ועד ללילה שלם תלוי בהוראות. לאחר מכן שופכים את התמיסה וממלאים בתמיסה מספר 2, המנטרלת, בדרך כלל בקבוק כחול, שוב בין 10 דקות ללילה שלם תלוי בהוראות של התמיסה ובהמלצת האופטומטריסט.
* ככל שהעדשה תהיה יותר בתמיסה מחטאת (1) היא תהיה נקיה יותר, אולם ידרש ניטרול ממושך יותר של תמיסה מנטרלת (2).
* בחומרים בהם משתמשים עם כדור מנטרל או דיסקית במקום תמיסה מספר2 יש למלא תמיסת חיטוי במחסנית ולהמתין עד נטרול החומר על ידי הדיסקית או הכדור לפי ההוראות.
* בזמן הנטרול התמיסה תוססת, ולכן יש להשאיר את המחסנית פתוחה בכרבע סיבוב, חוץ ממחסניות בהן יש פתח מיוחד ליציאת הגזים. ניתן להקשיב מקרוב לתמיסה ולדעת אם פעולת הנטרול הסתיימה.

כדורי אנזים

אלו הם כדורים קטנים המיועדים להסרת משקעי אנזים המצטברים על גבי העדשות. שימושיים בעיקר בעדשות קבועות לשנה ופחות בחודשיות.
אופן השימוש:ראה בהוראות היצרן. שמים כדור אחד במחסנית פעם בחודש או יותר בהתאם למשקעים על גבי העדשה, יחד עם תמיסת השרייה, ממתינים כ15 דקות, מחליפים את התמיסה לחדשה וממתינים לפחות שעה עד ההרכבה מחדש.
בתמיסות רב-תכליתיות חדשות קיים חומר מסיר חלבונים האמור להחליף את השימוש בכדורים, יעיל בחלק מהמקרים. תמיסות אלו בדרך כלל מזוהות לפי תוספת (+) בשם התמיסה.
חשוב לדעת

* בעדשות יומיות אין צורך בכל הפעולות האלו, מרכיבים, מסירים וזורקים!
* ככל שמחליפים עדשות בתדירות גבוהה יותר, כך יש פחות בעיות רפואיות בעין הקשורות לעדשות.
* אסור לנקות את העדשות באף שלב עם מי-ברז, מים מינרליים, רוק, סליין מאינפוזיה או כל נוזל שאינו מיועד לכך ולכן אינה מכילה חומרי חיטוי מתאימים לעדשות.
* תמיסת מי-מלח לעדשות (סליין SALINE) מיועדת לשטיפת העדשות מהסבון או לשטיפה לפני הרכבה לבעלי עיניים רגישות. אין להשתמש בסליין להשריית העדשות במחסנית שכן אינו מכיל חומר מחטא! (לכן גם זולה יותר

6 thoughts on “ניקוי עדשות מגע

  1. שלום…אני מרכיב עדשות מגע כבר שנתיים + וכל יום לפני השינה אני משתמש בסופר קלנס תמיסהלניקוי אקטיבי אז האם מותר כל יום או שצריך …? ויש גם סבון לעדשות מגע רכות אבל אמרו לי שהסופר קלנס שאני משתמש בה היא מנקה יותר טוב מסבון אבל הבעיה היא שאי משתמש בסופר קלנס יום יום ואני בספק אם זה טוב לעדשות .. אז מה אתם ממליצים לי??? תודה

    1. כל ערב מסירים את העדשה- מסבנים אותה, שוטפים את הסבון (לא במי ברז) ומשרים את העדשה במחסנית. זה הטיפול הנכון והוא שומר על העדשה ועל העין ולא מקלקל את העדשות.

  2. רק שחכתי להגיד שאני משמש בעדשות מגע שהזמן שלהם הוא 3 חודשים…..וסליחה

  3. מה לגבי עדשות מגע קשות? האופטומטריסט שלי הדריך אותי לשטוף אותן במי ברז לאחר הסיבון – האם זו טעות!?..

  4. שלום,
    אני מרכיבה עדשות מגע קשות כבר כמה שנים. ומאז שקיבלתי אותן האופטומטריסט אמר לי לשטף אותן במי ברז אחרי הסיבון. אחרי שקראתי את הפוסט הזה עלתה לי נורת אזהרה… האם הוא נתן לי הוראה שגוייה?! (אני משתמשת בחומרים של בוסטון) האם אני צריכה לטפל בהן בצורה אחרת?
    תודה

    1. עדשות מגע קשות מסבנים עם סבון, שוטפים במי ברז ומשרים בתמיסה.
      צריך לסבן אחרי הסרת העדשות ולא בבוקר לפני ההרכבה.
      בעדשות מגע רכות אסור להשתמש במי ברז.

Comments are closed.

Previous post עדשות מגע צבעוניות
Next post אבחון מוקדם של קרטוקונוס התחלתי בעזרת טופוגרפיה ממוחשבת של הקרנית